Wild – Cheryl Strayed

1700 kilometer hiken. Van Mexico tot Canada, dwars door Amerika. Een route door zinderende hitte en ijzige kou en langs ratelslangen, beren en vossen. Toen ik zo’n anderhalf jaar dit boek gelezen had, wilde ik er het liefst iedereen over vertellen. Maar het boek ebde weg. Tot ik gisteren de verfilming zag van dit boek. En weer vind ik dat iedereen deze film moet zien en nog liever het boek moet lezen.

Het verhaal gaat over Cheryl. In haar jonge leventje heeft ze een aantal tegenslagen gehad en daardoor is ze zichzelf helemaal verloren. Ze leest een boekje over de Pacific Crest Trail en ze besluit dat dat is wat ze moet doen. Weg van de ellende thuis en drie maanden gaan lopen. En zo gebeurde het dat Cheryl op haar 26e begint aan de voettocht van 1700 kilometer, zonder ook maar enige wandelervaring.

Met haar veel te zware rugzak –Monster– begint ze aan het grote avontuur. Haar te kleine schoenen zorgen ervoor dat de tocht nog zwaarder wordt. ’s Avonds ligt ze in haar kleine tentje, kapot van de wandelroute die ze afgelegd heeft. Als beloning mag ze iedere avond een stuk lezen in een boek. Tijdens de route zijn er een paar campings waar je even bij kunt komen. En waar je vooraf je proviand en geld naar toe hebt gestuurd, zodat je weer een deel van de route kan afleggen. Op de verschillende campings ontmoet ze nieuwe mensen die ook de Pacific Crest Trail lopen. Deze nieuwe mensen laat ze altijd achter zich op de camping om alleen weer verder te wandelen. Ze loopt de hele wandeling uit tot aan de Bridge of Gods.

Film of boek?

Eerst het boek lezen en dan de film kijken? Want het boek is zoveel uitgebreider. Toen ik de film zag had ik het idee dat we na een half uur al op drie kwart van het boek waren. De rest is overgeslagen. In het boek ontmoet ze zoveel meer mensen en maakt ze zoveel meer mee. En in het boek zit je in haar hoofd, dat is hetgene wat ik altijd het mooiste vind aan een boek. De film is een mooie aanvulling, om de prachtige natuur te zien van Amerika.

wils-1

‘Uitgelaten en zenuwachtig, in een semigehurkte, voorovergebogen houding, gespte ik de rugzak vast en trok ik de riemen strak aan, en strompelde vervolgens mijn eerste stappen over het pad, naar een bruine, metalen doos aan een ander paaltje. Ik deed het deksel open en zag een notitieschrift met pen. Het was het logboek voor de PCT, waarover ik in mijn wandelgids had gelezen. Ik noteerde mijn naam en de datum en las de namen en aantekeningen van trekkers die me in de afgelopen paar weken waren voorgegaan. De meesten waren mannen die twee aan twee reisden. Er was geen enkele vrouw alleen bij. Ik bleef nog wat dralen, overspoeld door de emoties die dit moment in me opwekte, totdat ik inzag dat me niets anders overbleef dan te vertrekken, dus vertrok ik.’                      Strayed, Cheryl. ‘Wild’. p.106.

Wild is een bijzonder, waargebeurd verhaal over een vrouw met veel doorzettingsvermogen. Hoe diep het dal is waar je doorheen moet: je kunt altijd nog gaan lopen.

Comments (12)

 1. Susanne

  Ik heb over deze film al veel gelezen en hij gaat zeker op mijn lijstje. Ik ben benieuwd!

 2. Karlijn

  Okee, ik ga hem lezen en kijken! Ik had er eens over gehoord maar het trok niet direct mijn aandacht. Maar jouw verhaal doet dat wel. X

  1. Lieke Spijker

   Jaa, doen! Ben benieuwd wat je er van vindt :) het heeft mij zelfs lichtelijk geïnspireerd om zo’n trail te gaan wandelen, ooit :)

 3. Dina

  Woaah dit lijkt me een prachtig verhaal. De trailer van de film doet me een beetje denken aan ‘Into the Wild’.

  1. Lieke Spijker

   Ja, het heeft wel een paar overeenkomsten qua eenzaamheid en strijden. Alleen heeft dit verhaal een beter einde :) . Kijken dus!

 4. Kimberley

  Wauw, dit klinkt echt heel goed! Ben eigenlijk meteen enthousiast. En dat de film veel overslaat is jammer, maar gebeurt natuurlijk 99% van de tijd. Helaas!

 5. Liliane

  Jaa, benieuwd hiernaar! Lijkt me een geweldig mooi verhaal, juist om al die personen die ze ontmoet :)

  1. Lieke Spijker

   Dan moet je echt het boek lezen :)

 6. Danielle

  Ik sla het boek over hoor, anders kan ik over 5 jaar de film nog niet kijken… en ik ben er juist zo nieuwsgierig naar!

  1. Lieke Spijker

   Dan moet je het boek daarna maar lezen, want het boek is zoveel beterrrr. Trust me ;-)

 7. Tamara

  Ik had al eens wat gelezen over de film, maar denk dat ik nu toch maar eerst het boek ga lezen!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: