Filmtips #4

Ik heb de series een beetje vaarwel gezegd en kijk steeds meer films. Het voordeel vind ik dat een film maar twee uur duurt en dat het dan klaar is. Vind ik fijn en minder tijdrovend. Dus ik kijk heel veel slechte niet-nadenkfilms. Toch heb ik de afgelopen tijd ook een paar films gekeken die je zeker moet kijken. Dus hierbij weer een klein lijstje!

Still Allice
still-alliceStill Alice (2014) gaat over een vrouw die op jonge leeftijd alzheimer krijgt. Een ziekte waarvan je weet dat het bestaat, zeker bij oudere mensen. Maar wauw, wat een impact heeft het op een jonge vrouw. De film neemt je mee in haar aftakeling. De aftakeling waarvan ze weet dat het gaat komen en je ziet hoe ze er mee, en tegen, worstelt. De struggling, de onzekerheid, het is allemaal beklemmend om te zien. Maar zo mooi in beeld gebracht. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en écht de moeite waard om te bekijken.

The Lucky One
lucky-oneLucky One (2012) is een film waarvan ik hoopte dat er geen einde aan zou zitten en dat ik eeuwig door kon kijken. Eén en al liefde en wraak, maar met een goed einde. En dan heeft hij ook nog een leuke hond. Als dat geen aanrader is. Als je hebt genoten van The Notebook en Dear John moet je ook deze film bekijken. Een film voor een fijne avond op de bank waarbij je niet echt hoeft na te denken en waaraan je sowieso een gelukkig gevoel overhoudt.

Imitation Game
imitation-gameImitation Game (2014) ging ik kijken omdat ik hem vaak voorbij zag komen bij andere filmtips. En ja, dat snap ik wel. De film gaat over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezelijking draaide er om, om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen. Het klinkt ingewikkeld, maar de film kijkt heerlijk weg. En het einde jongens, het einde….

De marathon
demarathonDe marathon (2012) stond echt al maanden klaar om bekeken te worden, maar het trok met eigenlijk niet. Spijt van! Want wat heb ik gelachen om deze Nederlandse film met Rotterdamse humor. De vier mannen werken als automonteur in een autozaak. Om niet failliet te gaan, gaan ze de marathon ‘even’ hardlopen. Ze trainen met zin en tegenzin. Ze steunen elkaar. En hun Rotterdamse humor houdt ze op de been. En ja, uiteindelijk lopen ze de marathon. Of ze de eindstreep halen? Kijk dan deze film maar!

Die Welle
diewelleDie Welle (2008) is een Duitse film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over een experiment dat is uitgevoerd. Dit zijn drie ingrediënten die mij erg aantrekken in een film. Gymnasiumleraar Rainer Wenger start, tijdens een studieweek met als onderwerp ‘Staatsvormen’, een project in zijn klas met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken. Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen in een serieuze beweging met als naam Die Welle. Al op de derde dag beginnen de scholieren andersdenkenden uit te sluiten. Het ene na het andere conflict volgt elkaar op. Tot het uiteindelijk escaleert…

Meer filmtips vind je hier.

Comments (7)

 1. Karlijn

  Jaaaaaaren terug in vier havo volgens mij, heb ik met maatschappijleer ‘The Wave’ gekeken. Zelfs nu nog moet ik er wel eens aan denken en ik vind het echt een aanrader. Je ziet zo goed hoe makkelijk het is om jezelf te verliezen bij voldoende groepsdruk. X

  1. Lieke Spijker

   Heftige film he! Ken je ook de film: Das Experiment? Ook een bizar onderzoek geweest dat verfilmd is.

 2. Paul

  Hmm, ik heb hetzelfde met De Marathon. Staat al tijden klaar om bekeken te worden, nog nooit gedaan…. Misschien dat ik ‘m vanavond eens de kans geef.

  1. Lieke Spijker

   Zeker doen! Ben benieuwd wat je er van vindt :)

 3. Sheila

  De laatste film komt zo sterk overeen met de Duitse film Das Experiment (waar ik absoluut niet vrolijk van werd). Heb je die toevallig gezien? Ontzettend heftig.

  1. Lieke Spijker

   Ja die ken ik maar al te goed. Een van mijn lievelings, omdat het te bizar is. Denk dat ik die al meer dan 5x heb gezien.☺

 4. Sylvia

  Still Alice is inderdaad indrukwekkend en The Imitation Game is een van mijn favo films :) The Lucky One is perfect voor een vriendinnenavond met een chocofondue en wijntje, maar bleef verder niet echt bij me hangen. Die Welle maakt nieuwsgierig! Gaat op het kijklijstje :)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: