Ed van der Elsken

Van mijn vader kreeg ik laatst een fotoboek in mijn handen gedrukt. ‘Ed van der Elsken’ las ik op de voorkant met de titel ‘Amsterdam’. In de trein ging ik bladeren. Ik keek plaatjes, las wat bijschriften en keek nog maar plaatjes. Genoeg om me te overtuigen om naar de fototentoonstelling van Ed van der Elsken te gaan.

Vanmiddag was ik daar. Alleen. Maar wel samen met andere mensen die ook alleen waren. De tentoonstelling van Ed van der Elsken laat Amsterdammers in Amsterdam zien. Tijdens het kijken naar de foto kan je een apparaatje, dat je bij de ingang hebt gekregen, aan je oor houden. Per foto krijg je het verhaal achter de plaat te horen. Verhalen van Ed, verhalen van politieagenten, verhalen van zijn vrienden en ook verhalen van mensen die op de foto staan. Meerdere malen hoor je bezoekers gniffelen om de leuke anekdotes. Je luistert naar details die je eerder niet opgevallen waren en je hoort achtergrondinformatie die je nog niet kende. Het zijn kleine dingen die de foto’s nog mooier maken.

Een interessant tentoonstelling voor fotoliefhebbers. Nog meer voor fotoliefhebbers die ook van Amsterdam houden.  Als je ook naar deze tentoonstelling wilt, moet je een beetje opschieten. De tentoonstelling van Ed van der Elsken is te zien tot en met 14 september in het Stadsarchief van Amsterdam.

De fototentoonstelling in het Amsterdams Archief.
20140906_134221


Broodjeszaak op de Jodenbreestraat, Amsterdam, ca. 1965

evde5

‘Terwijl de Jodenbreestraat al bijna helemaal is afgebroken, staat daar nog de koshere broodjeswinkel van Sal Meijer. In een grote kaalgeslagen vlakte smeert Sal zijn laatst ritueel geslachte broodjes’ – Ed van der Elsken

(bijschrift uit het boek Amsterdam! Ed van der Elsken; oude foto’s 1947-1970)


 Groenburgwal, Amsterdam, 1956

Ed van der Elsken

‘In die tijd begonnen Surinamers en zwarte
Amerikaanse militaire verlofgangers de Cotton Club, een jazzclub, op de Nieuwmarkt te bezoeken.’  – Ed van der Elsken (Quote afkomstig uit: Once Upon A Time, Amsterdam: Uitgeverij Fragment, 1991.)


Kermis op de Nieuwmarkt, meisje met suikerspinkaspel. Amsterdam, 1956

Kermis op de Nieuwmarkt, meisje met  suikerspinkaspel. Amsterdam, 1956

Comments (2)

  1. Karlijn

    Wat leuk om hier iets over te lezen. Ik heb afgelopen halfjaar stage gelopen bij het Stadsarchief en geholpen bij het opzetten en ontwikkelen van deze tentoonstelling. Zo tof! Dus elke keer als ik er iets over lees of zie krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht. X

    1. Lieke Spijker

      Superleuk! Ik vond het echt een leuke tentoonstelling, dus dat heb je goed gedaan :) En wauw, wat een toffe stage is dat geweest, jaloers!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: